5 mituri despre îngrijirea tenului

by

De când m-a luat pasiunea asta pentru skincare (să tot fie vreo 5-6 ani), am citit, văzut și investigat multe tehnici, rutine, ce să faci și ce nu, iar părerile sunt foarte împărțite, informația este multă și foarte subiectivă. Așadar, azi vreau să vă vorbesc despre câteva mituri din skincare pe care le-am descoperit eu prin experiența personală.

Simt nevoia de a face un disclaimer la acest articol din start: nu sunt dermatolog sau estetician. Toată informația pe care vi-o dau este din cercetare proprie, din surse pe care EU le consider credibile și de încredere.

  1. Dacă ai tenul gras, nu trebuie să folosești cremă hidratantă

Nimic mai greșit! Toată adolescența și o mare parte din viața de adult, am căzut pradă acestui mit. Vă spun atât… atunci când este deshidratat, tenul suferă și secretă sebuum în exces pentru a încerca să regleze nivelul de hidratare a tenului. So please, please hydrate, people!

2. Produsele marcate ca naturale/bio/eco/fără chimicale sunt mai bune decât produsele cu ingrediente sintetice

Ugh, nici nu știu cu ce să încep aici…. în primul rând, chemical-free nu există. Absolut orice are componență chimică. Apa, corpul nostru, aerul, absolut orice! Să spui că un produs nu conține chimicale e complet fals.

Apoi avem produsele bio/eco/non GMO și ce alte denumiri au mai apărut între timp. E alegerea voastră ce vă puneți pe față, corp, etc. dar vă rog documentați-vă… nu tot e ce natural e și bun. Vă rog nu vă frecați cu lămâie și zahăr pe față. Nu folosiți ulei de cocos pe post de protecție solară. Nu aplicați uleiuri esențiale nediluate pe ten. Riscați leziuni grave și riscați, în încercarea de vă păstra tenul tânăr, să vi-l îmbătrâniți prematur.

Folosiți incidecoder.com pentru a studia lista de ingrediente a unui produs și pentru a vă educa în rolul și compoziția fiecărui ingredient în parte.

3. Machiajul îmbătrânește tenul

Machiajul nu contribuie la îmbătrânirea prematură a tenului. Asta, bineînțeles dacă nu folosiți produse de calitate îndoielnică de pe Aliexpress sau fake-uri. Vă rog nu folosiți fake-uri! Chiar dacă prețul mai mic poate fi tentant, nu știți în ce condiții de igienă și cu ce ingrediente au fost produse. Sunt atâtea branduri pe piață pentru toate bugetele încât e imposibil să nu găsiți ceva potrivit pentru voi. Așadar, dacă baza este aplicată corect și vă îngrijiți tenul zilnic, machiajul pe care îl purtați nu are cum să vă afecteze tenul.

4. Produsele de îngrijire se aleg dupa vârstă (cu referire la produsele marketate pentru ten matur/45 ani +, etc.)

Da, bineînțeles că tenul are nevoi diferite la vârste diferite. Dacă la 18 ani ai nevoie doar de un gel de curățare, o cremă hidratantă și SPF, well, lucrurile se schimbă pe măsură ce înaintăm în vârstă. Ce mă supără pe mine însă, sunt acele game pe grupe de vârstă (majoritar prezente la brandurile mass market)… e doar o strategie de marketing și atât. De regulă, pentru tenul matur fac toate produsele foarte grase dar e foarte posibil ca tu la 45 de ani, să zicem, să ai ten gras și acneic. E foarte posibil… și atunci ce faci cu ocluzivii ăia mulți și tonele de ulei din produsele “specifice” vârstei tale?!

Sfatul meu e să vă ascultați tenul și să cumpărați produse cu ingredientele de care aveți nevoie, indiferent de vârsta pentru care sunt recomandate.

5. Ca să fie curat, tenul trebuie să “scârțâie”

Oh, doamne… NU, de 100 de ori NU! Dacă vă scârțâie fața în timp ce sau după ce vă spălați, trebuie să vă schimbați gelul de curățare urgent! Stați departe de surfactanți și ingrediente astringente. Și pentru numele lui Dumnezeu, nu vă spălați cu săpun de mâini pe față!

Cam astea ar fi cele 5 din multele mituri propagate despre îngrijirea tenului. Dacă v-a plăcut articolul și vreți și o parte a doua, sau chiar a a treia, spuneți-mi în comentarii.

Vă doresc ten sănătos și o duminică frumoasă!

Andra